inför nationalveckan~

60 års jubileum

Nu på torsdag, den 1 oktober, kommer det firas som in i sjuttsingen runt om i kineslandet. Som bilden säger är det då på pricken 60 år sedan som Folkrepubliken Kina (People's Republic of China) grundades... det betyder även att kineserna får ledigt 8 dagar i streck, den högsta ledigheten de har nånsin per år. Nationalveckan, som den kallas på ren svenska inträffar varje år - men iår kommer den bli rejält uppumpad... Parader, fyrverkerier och jäkligt mycket evenemang kommer fylla upp min vardag, och det går inte att fly från det heller eftersom det är så påtagligt.

Givetvis kommer även jag själv få ledigt från skolan i 8 dagar, vilket är hur gött som helst. Dock, för att få 8 dagar ledigt i streck, så måste alla studenter och arbetare i landet jobba och studera på söndagen innan nationalveckan samt lördagen efter. Det gäller även oss utlänningar, så det var verkligen hur segt som helst att gå till Jiao tong university på en söndag (!!!).
På tal om Jiao Tong så börjar jag tröttna på vissa lektioner i skolan, eftersom det känns som att jag fattar mindre och mindre. Om läraren bara pratar på kinesiska och dessutom bara skriver i tecken och inte pinyin så känner man sig jääääkligt dum... många i min grupp har redan bytt grupp för de tycker det är omöjligt svårt. Frågan är om inte jag ska göra det också... just nu är det i princip de som redan kan lite kinesiska sen innan som är kvar, och de äger mig ju totalt. :(

Igår var jag i Stevens lägenhet och drack öl. På onsdag natt är det partyparty som gäller. Wooohoo!

kryddstarkt värre på KungFu Noodles~~

Nyss hemkommen från ännu en dag på jiao tong... Vid lunchtid idag prövade jag och min nya tongxuen (klasskamrat) Drake från filippinerna på en mycket populär kinesisk fast food restaurant (det betyder egentligen bara att den är populär i kina, vilket iofs inte är så "bara"...), och naturligtvis blev vi inte helt förvånade när vi upptäckte att ingenting inne i restaurangen stod på engelska. Det roliga var att inredningen och kassorna såg precis ut som inne i vilken mcdonalds eller burgerking som helst, bara det att maten som serverades här var mycket, mycket, mycket, mycket kinesisk - och kryddstark. Det var bara att peka på det man ville ha, dock kunde jag göra mig förstådd genom att säga "zhe gou, yi gou si" vilket betyder typ "Den där, nummer fyra". Det såg ut att vara ris med smaskigt kött på toppen.. mm. Soppa och sallad fick man till också.. mm. Drake beställde samma sak, och ovetandes satte vi oss ner och vräkte i oss riset till en början, men redan efter några sekunder kände jag det bränna som lava i munnen, och svetten började långsamt rinna nerför kinderna.... även Drake tyckte att riset var alldeles för kryddstarkt, så vi gick ner och köpte varsin cola för att kyla ner oss (dricka ingår nämligen inte i någon meny alls, för kineserna dricker inget till maten förutom soppa...).

hetaste riset ever

Det var dock inte riset som var det värsta... soppan som jag till en början tyckte smakade gott smakade inte lika gott efter att jag fiskat upp det som låg på botten med pinnarna.. så här såg det ut, det som låg i soppan... vad fan? Jag förlorade aptiten direkt... 10 poäng till den som kan säga vad detta är för något. ;O

va i helve...

Jag och Drake lämnade Kungfu Noodles med brända tungor... och hungriga magar.

efter 5 och en halv vecka i shanghai~~

Jaha, nu har man varit här i mer än en månad, 5 och en halv vecka för att vara petnoga... och det känns faktiskt som hem nu. Mitt forna liv i sveriges marker känns långt borta, medan shanghai känns så förbannat rätt.
Har varit ganska seg med blogginlägg under dessa veckor, men det har sina orsaker ;P

Har röjt runt en hel del... hahaha
~~~~
~~~~~~~~

Shanghai is the best!!

Förra veckan var jag dock seriös.. för då började som sagt skolan! Hamnade i grupp 2 för chinese beginners, alltså de som inte kan nån kinesiska från början. Jag blev dock sjukt förvånad när det var så många i vår klass som redan kunde presentera sig så bra på kinesiska... trodde först att jag hamnat i fel grupp!
Vi har tre lärare för tre olika moment - speaking, reading och listening. Under första veckan har vi redan fått lära oss att skriva kinesiska tecken vilket är ABSURT SVÅRT och nästintill omöjligt... Förstår inte varför vi ska lära oss det redan nu, men... det är tydligen såååå typiskt kinesisk education - att bara pusha allting på eleven på en o samma gång. Stackars kinesiska ungdomar som går halva livet med sån här press...

Just nu är det ovanligt många svenskar på Jiao Tong University... om jag räknat rätt är det nära 30 st svensktalande på skolan, och jag har tex 2 st bara i min egen grupp. Det är helt sjukt va, att vårt lilla skitland kan skicka så många studenter just hit :P Med tanke på att det bara fanns typ 5 svenskar här förra året så är detta en enorm ökning.. Pratar därför ibland mycket svenska på skolan, och då kan man ju unda följande: har jag kommit hit för att lära mig kinesiska eller bara prata svenska? :P

flitig student
Jag gör läxan.. haha


COMIN UP COMIN UP!
Så småningom kommer jag lägga in recensioner kombinerat med guider till de bästa klubbarna och barerna i shanghai för er som vill åka hit o roa er. Kanske kommer jag även tipsa om övriga sevärdheter i denna magnifika stad. ;D So stay tuned!!


RSS 2.0