mer än bara en frisörsalong~~

Ja, igår gjorde jag något som kan tyckas skrämmande för vissa... gå till en frisör som inte kan engelska och be honom klippa ens hår. Haha. Okej det måste medges att jag var lite nervös. Albin berättade om när han hade klippt sig i våras och det blev helt fuckat, så magkänslan var inte riktigt rätt när jag strövade ner på gatan till frisörsalongen.

Generellt sett (liksom allt annat) är det GÖRBILLIGT att få en klippning i shanghai. Givetvis finns det även ett flertal shanghais svar på studio kalufs, men det är bara onödigt om man inte vill tillbringa 3 timmar i en frisörstol.

För trots att jag valde den billigaste klippningen på stället jag gick till (68 yuan), så blev jag högst förvånad när "frisören" helt otippat började spruta shampoo i mitt hår och massera skallen på mig....högst avkopplande men lite lustigt samtidigt. För så höll han på i säkert 10 minuter, han tryckte på alla möjliga knölar och ledde därefter in mig till ett annat rum där ha sköljde av mitt hår och torkade det med handduk. Efter detta tänkte jag att "nu är det väl dags för mig att klippas då", men icke sa nicke! Killen ledde ut mig till frisörstolen igen och började ge mig axel- och ryggmassage i ytterligare 10 minuter! Det var svårt att inte låta bli att skratta, för nåt sånt här hade man ju aldrig varit med om på en frisör i sverige innan...  Sedan trodde jag bokstavligt talat inte mina öron när killen dessutom tog fram massa tops och började rensa . Uuuäägh. Mina öron blev totalrensade och glänste nu som en nylackad bil, och nu var det äntligen dags för den riktiga frisören att ta plats bakom stolen där jag satt. Jag visade en bild på ungefär hur jag ville ha håret, och han sa "ok, ok!" och körde igång med saxen. Tog ungefär lika lång tid att bli klippt som hemma, och när det var klart blev jag faktiskt riktigt nöjd. Dock tvättade de håret på mig ytterligare en gång innan allt var klart. Och då kände jag mig rejält ompysslad. :P

rejält ompysslad

Hur det blev..? Tja, det får bli en överraskning i nästa blogginlägg. :P

Annars tänkte jag att ni kanske skulle tycka det var kul att se hur jag bor. Ja, så här mitt rum ut i lägenheten vi bor i. Inte så pjåkigt kanske. Kuddar och överkast köpt på ikea, speciellt utvalt av mig själv ;)

mitt rum  mitt rum


utekväll med öl, tequila och dans

Sitter här på mitt rum i novel city apartments efter en mycket smaklig italiensk måltid (mamma lagar förstås). Igår var det dags för min första kontakt med shanghais klubb- och nattliv som man hört lite här och där om. I Kina, generellt sett, är det till 90 % endast utlänningar som besöker klubbarna och super sig redlöst fulla tills de ramlar i en buske och spyr tills de somnar... även om jag överdrev där lite så är det till stor del sant. Kineserna föredrar faktiskt att endast dricka till maten eller typ balkongchilla med lite öl kompisar emellan. Det finns ingen riktig traditionell alkoholkultur om man bortser från deras spuyflugeäckliga risvin, och det först på senare år i modern tid som kineserna har börjat brygga egen öl och eget vin. Inte precis som vi vikingar som stjälpte i oss tunnor med mjöd för tusen år sen, haha!

Vin är kineserna kassa på, öl däremot lyckas det jävligt bra med. Tsing tao är ju det mest kända märket, och även om jag har mina japanska favoriter som Kirin och Asaki måste jag medge att Tsing tao når upp till toppklass. ^^

...But to get to the point!
Min gamle polare Albin som jag lärde känna för några år sen befinner sig lustigt och mirakulöst nog också här i Shanghai, fastän han har varit här lite längre än vad jag har då förstås, haha.  Och just igår kände han eller kanske mest jag själv för att träffas och ha lite skoj i shanghais neonsprakande myller av klubbar och barer.  För i Shanghai är det lite annorlunda än i övriga Kina... i Shanghai gör kineserna som de vill, och fruktan för att tappa ansiktet spolas och ersätts med en frestande längtan för party och uteliv.
Albin introducerade mig för ett par av hans vänner, den ständigt glade italienaren Fabio, trevliga shanghainesiskan Eva och stilrena indiern Victor som blev sällskapet för kvällen. Japps.

Efter en fet burgartallrik på Blue frog restaurang i Pudong som jag med nöd och näppe fick ner (hade ätit värsta feting-laxen knappt 2 timmar tidigare, dålig ursäkt sa Fabio :P), bar det av till Zapatas för gratis öl mellan 21-22 och då MENAR jag verkligen gratis öl! Först överlycklig över detta enasåtende erbjudande, kände jag samtidigt på mig att det inte kommer vara världens toppklass-öl de ger ut gratis precis. Som jag trodde var det blaskig ljus öl med säkerligen en hel del tillsatser som flödade ur kranarna på Zapatas - men man kunde ju inte klaga på det.... för det var ju gratis! Vi hade det riktigt trevligt på zapatas, och lite senare på undervåningen bjöds det på "tequila-show", något som zapatas tydligen är kända för. Showen går rätt o slätt ut på att bartendertjejerna dansar lapdance med varandra på bardisken och häller tequila rakt ur flaskan på krogens kunder. Underbart koncept.

me and albin   eva and victor   me, fabio, victor and albin

När tiden var slut drog vi vår kos bort till nanjing xi lu och klubben "m2" efter ett bryskt farväl till Fabio. På m2 var det fräschare toaletter än på zapatas, lite fler kineser, och fräschare toaletter än på zapatas. Framförallt så fanns det toaletter som var fräschare än de på zapatas. I baren var det 100 RMB erbjudande på 10 valfria vodka- och romdrinkar, vilket albin, jag, victor och eva självklart hade kommit dit för. Efter botten upp försvann vi rakt ut från m2 och tog taxi till sista stället för kvällen där vi hade som mest kul. Klubben "Windows" bestod gästerna till stor procent av nästan bara kineser vilket bevisar att shanghai verkligen är partystaden även för den inhemska befolkningen. Musiken på windows var bra utvald, men det kanske bara berodde för att just kvällens DJ var bra. Hursomhelst betydde det jävligt mycket dans för allas del, och svetten rann som ett hejdundrande skyfall. Men visst var det kul när jag och Albin lärde ut den mycket populära svenska partydansen "fiskarn"! Självklart visade jag även upp klassikern "plocka äpplena och lägga de i korgen".

eva, me, albin and victor

På det hela taget kunde jag nog inte fått en bättre start än såhär. Det var måndagkväll. Jag blev inte skitfull. Men jag hade jävligt roligt. Och detta var ju som sagt bara en vanlig måndagkväll av många kommande shanghai nights. ;)

nihao~~ vänner och kära, bekanta och strangers

Du har nu kommit till min första blogg, Shanghainights! Och det är inte vilken blogg som helst.. för i den här bloggen befinner jag mig i en av världens kanske mest "explosiva" städer och för mina blogginlägg - nämligen Shanghai i Kina. Tro det eller ej men jag har flyttat hit. Japp.

So who is this guy? Jag går under namnet John här på bloggen, vilket även är mitt riktiga namn, men - kalla mig vad ni vill om ni har lust, bara ni inte börjar skriva Kines-John eller nåt sånt... ;P
Ni som känner mig vet ju vem jag är, ni som inte känner mig kan spana in den något bisarra profilen~~~
Asien har alltid varit lite av en frestelse och paradisdröm för min del, av flera anledningar. Förra året 2008 i augusti var jag i Japan och fick min första kontakt med denna smakrika världsdel, men jag både känner och vet att Kina kommer bli något helt annat. Eftersom jag nu flyttar hit på heltid så kommer jag komma mycket närmare kineserna än vad jag gjorde med japanerna under 3 veckor. Och det ska bli minst sagt exciting.

Tro inte att jag bara kommit hit för att roa mig... redan inskriven på Jiao Tong University kommer jag plugga kinesiska så hjärnan blöder på mig (det är väl antagligen så jag kommer känna mig). Men givetvis kommer det också bli kul, eftersom det ger mig möjlighet att träffa andra. Terminen börjar den 7 september. Shit shit shit. Nära nu.

Redan här
....Då har mitt nya liv i Shanghai tagit sin början.. har nu varit i denna supermetropol i cirka 6 dagar, och har redan börjat stabilisera mig trots svårigheter med språket och att vänja sig vid den otroliga hettan. Som svensk är det otroligt jobbigt med denna värme, och kineserna själva tycker inte heller att det är speciellt trevligt. Som tur är så är vår lägenhet utrustad med superduper aircondition som sprutar kallluft så det smäller om det... Om man vill kan man ändra temperaturen till "hot" också - men vem fan vill det?

Kineser är nice. Alltså, alltså, de är inte alls så otrevliga som jag blivit varnad om. Iofs har jag inte varit här så länge, men jag har ju märkt en del på de kineser jag träffat och pratat med i köpcentrum, restauranger och på gatan exempelvis. De tränger sig före, tar inte så ofta hänsyn till andra och skäms inte för att lägga av en dunderbrakare inne i pissoaren... Okej, de är LÅNGT ifrån lika snälla och artiga som japanerna, men.... att jämföra en japan med en kines är lite som att jämföra en svensk med en dansk. Och kinesen är dansken (detta betyder ingenting, för jag tycker inte om danskar för de är obehagliga). Kineserna är absolut inte obehagliga - de är nice. Lämna de negativa sidorna åt sidan och du upptäcker de många fler positiva sidorna. In public kan de upplevas som otrevliga, men när du möter de en och en är de helt underbara.

Har inte hunnit göra så mycket än här i Shanghai. Lite shopping har jag hunnit med, men under de första dagarna här var det huller och buller fram och tillbaka med läkarundersökning, flyttcontainers, passregistrering, fixa bankkonto och nytt SIM-kort.. osv osv. Lägg på lite underbar jetlag som grädde på moset så får du en trött och retlig John som inte orkar göra så mycket mer än att stanna hemma om kvällarna. Nämnde jag att mamma och pappa också bor med mig? För det gör dem, och det är till stor hjälp. Det är ju tack vare farsan som allt detta med Shanghai blivit möjligt, det är tack vare att han fått chefsjobb här som jag kunnat glida med hit som på en räkmacka, haha ;p

Oj, det blev lite väl mycket text för att vara första blogginlägget. Men det var ju riktigt kul att skriva blogg ju. Det kommer jag definitivt fortsätta med. ^^ Sååå då säger jag väl bai bai för idag...

...men jag måste ju ändå visa ett kort som håller "Shanghainights"-klass. Här är det första för bloggen, taget i Xu Jia Hui-distriktet där vi bor (mitt i smeten för övrigt)



och just det ja... för er som inte fattade rubriken så betyder "nihao" ungefär "hejsan" på kinesiska! ^^

RSS 2.0